Η ψυχολογία μας στις μέρες της καραντίνας

Το φετινό Πάσχα ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα και, κατά γενική ομολογία, πιο μοναχικό. Όσο συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες που επιβάλλουν οι συνθήκες και μένουμε σπίτι φροντίζουμε την υγεία και την κοινωνία μας. Τι συμβαίνει όμως με την ψυχολογία μας;

Πολλοί άνθρωποι γύρω μας δηλώνουν πως η καραντίνα είναι μια ευκαιρία να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να απολαύσουμε το σπίτι μας, να γίνουμε δημιουργικοί , να ανακαλύψουμε τις κλίσεις μας ή να βρούμε νέα χόμπι. Απ’ την άλλη πλευρά, πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να νιώσουμε ευγνώμονες για τις συνθήκες αυτές, κάθε άλλο. Ενώ, λοιπόν, οι παραπάνω δηλώσεις δεν έχουν τέτοιο σκοπό στην πραγματικότητα προκαλούν ενοχές σε όσους δεν τις συμμερίζονται. Πώς να ομολογήσουμε ότι δεν νιώθουμε καλά; Πρέπει να νιώθουμε αχάριστοι που δεν εκμεταλλευόμαστε σωστά αυτή την “ευκαιρία”; Όχι, κατηγορηματικά!

Γιατί έχουμε κακή ψυχολογία;

Πολλοί από εμάς δεν αγαπούν τη μοναξιά, άλλοι είχαμε συνηθίσει να είμαστε όλη μέρα σε κίνηση, σε άλλους από εμάς λείπουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και πολλοί φοβόμαστε την ίδια την ασθένεια. Υπάρχουν πολλοί, ακόμα, λόγοι να νιώθουμε στρες και είναι απολύτως κατανοητοί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η κακή ψυχολογία και ο φόβος είναι φυσιολογικές συνέπειες και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε που δεν απολαμβάνουμε την καραντίνα.

Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει πως η συμμόρφωση με τα μέτρα σε συνδυασμό με τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας μπορεί να έχουν σημαντική, αρνητική επίπτωση στην ψυχολογία του πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, έχουν κοινοποιηθεί οδηγίες ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών λόγω του κορωνοϊού (COVID-19) οι οποίες εκπονήθηκαν από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορείτε να τις βρείτε όλες εδώ https://eody.gov.gr/koronoios-covid-19-odigies-psychologikis-ypostirixis-ton-politon/

Είναι,επίσης, διαθέσιμες οι εξής τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης:

  • 24ωρη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης από το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΠΑ: 10 306
  • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης: Τηλ.: 210 3613574
    Δευτέρα-Παρασκευή, 8.00 έως 15.00
  • Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης από τον Δήμο Αθηναίων: Tηλ.: 210 3637365
    Δευτέρα-Παρασκευή, 9 το πρωί με 6 το απόγευμα
  • Τηλεφωνική γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον κορωνοϊό Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης από το ΕΚΠΑ και την Α΄Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο:
    Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297 957  από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ
    Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289 240 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ

Χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της διάθεσης:

Εμείς, με τη σειρά μας, μπορούμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές με σκοπό να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διάθεσης αυτές τις μέρες:

  • Η άσκηση, ακόμα και μέσα στο σπίτι, είναι από τις πιο σημαντικούς συμμάχους. Η σωματική ένταση συμβάλλει αρκετά στη ανακούφιση από τη συναισθηματική ένταση. Η άσκηση μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και αυξάνει τις ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση. Ακόμη βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου που επηρεάζεται άμεσα από το άγχος και την κακή ψυχολογία.
  • Τα επίπεδα του στρες και η διατροφή είναι στενά συνδεδεμένα. Είναι καλό να αποφεύγουμε την ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, όπως και το αλκοόλ. Καλό είναι να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και ψάρια πλούσια σε ω3 που ενισχύουν την καλή ψυχολογία.
  • Μπορούμε, επίσης, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που είναι σχεδιασμένα ακριβώς για τον λόγο αυτό. Μερικά από τα συστατικά τους που συμβάλλουν σ’ αυτό προέρχονται από τα φυτά Ροδιόλα (Rhodiola Rosea) και Ashwagandha. Άλλα συστατικά είναι τα αμινοξέα GABA και L-Θειανίνη, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σύμπλεγμα βιταμινών Β και το 5-HTP, πρόδρομο μόριο της σεροτονίνης. Τα συστατικά αυτά τα βρίσκουμε σε αρκετά συμπληρώματα διατροφής. Εμείς, επιλεκτικά, σας προτείνουμε τα ακόλουθα:
  1. Power Health Classics Platinum Cool Day Ashwagandha, Συμπλήρωμα Διατροφής για τον Έλεγχο της Διάθεσης 30 ταμπλέτες & ΔΩΡΟ Μαγνήσιο 10 αναβράζοντα δισκία
  2. Power Health Think Positive Συμπλήρωμα Διατροφής για Φυσιολογική Ψυχολογική Λειτουργία, 30 κάψουλες
  3. Solgar 5-HTP Hydroxytryptor 100mg 30 veg. caps., 5-Υδροξυ-Τρυπτοφανη Συμπλήρωμα Διατροφής, 30 Κάψουλες
  4. Bach Rescue Remedy Drops 10ml 38 ιάματα βασισμένα σε φυτά και άνθη τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών απαιτήσεων της καθημερινής ζωής.

Εξωτερικές Πηγές:

https://www.healthline.com/health/10-ways-to-relieve-stress

https://www.healthline.com/health/anxiety/supplements-for-anxiety#herbal-supplements

Η ιστοσελίδα wellbee.gr χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά την περιήγησή σας.

Καλάθι Αγορών

close